
غلات به دانه های کوچک، سخت و خشک خوراکی گفته می شود که بر روی گیاهای علف مانند رشد می کنند. غلات غذای اصلی در بسیاری از کشورها می باشد و بیشتر از سایر مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله مهمترین غلات می توان به گندم، جو، برنج، ذرت و… اشاره کرد که به صورت گسترده در تمامی کشورها مورد استفاده قرار می گیرد. غلات فواید بسیاری برای سلامتی دارند و باعث کاهش فشار خون، کاهش قند خون، افزایش متابولیسم بدن و افزایش سلامتی قلب و دستگاه گوارش می شوند. در کشور ما نیز غلات از مصرف بالایی برخوردارند و در نقاط مختلف کشور اقدام به کشت این محصولات می شود. کارخانه ممتاز ارومیه با تولید و بسته بندی بهداشتی غلات، محصولاتی تازه و سالم را برای شما به ارمغان می آورد. از جمله محصولات کارخانه ممتاز ارومیه می توان به جو پوست کنده، بلغور گندم خام، بلغور گندم پخته و بلغور جو اشاره کرد. در ادامه به مزایای مصرف این محصولات مغذی خواهیم پرداخت.
فواید انواع غلات
غلات دارای فیببر بالایی می باشند
افراد بالغ روزانه به مقداری فیبر در رژیم غذایی خود نیاز دارند که مقدار آن در حدود 25 تا 35 گرم می باشد. از جمله دلایل اصلی که افراد را به مصرف روزانه غلات توصیه می کنند، وجود فیبر بالا در آن ها می باشد. میزان فیبر در غلات با یکدیگر متفاوت است، به طور مثال میززان فیبر موجود در برنج قهوه ای از برنج سفید بیشتر است. به طور کلی غلات دارای دو نوع فیبر محلول و نامحلول می باشند که هر دو در افزایش سطح سلامت بدن تاثیرات مثبتی دارند. فیبر به طور کلی دیر هضم می باشد به همین دلیل با مصرف غلات حاوی فیبر مدت طولانی تری احساس سیری خواهید داشت. در بین غلات جو و گندم از میزان فیبر بیشتری برخوردارند و حتی می توانید با مصرف بلغور گندم و بلغور جو میزان بالایی فیبر دریافت نمایید. از جمله مهمترین خواص فیبر می توان به کاهش میزان کلسترول بد خون (LDL)، کنترل قند خون و کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ اشاره کرد.

کاهش فشار خون
فشار خون بالا یکی از مشکلات سلامتی شایع در بین افراد کشور ما به حساب می آید. فشار خون بالا از دلایل اصلی سکته های قلبی می باشد که با مصرف مداوم غلات می توان احتمال بروز سکته های قلبی را تا حد زیادی کاهش داد. طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه مشاهده شده است، مردانی که در طول هفته در هفت وعده غذایی خود از غلات استفاده کرده اند حدود 19 درصد کمتر نسبت به افرادی فقط یک یا دو بار در هفته نسبت به مصرف از غلات اقدام نموده اند، دچار فشار خون بالا شده اند. با مصرف مداوم غلات می توانید فشار خون را تا حد زیادی کنترل نمایید و از بیماری های قلبی در امان باشید.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش
فیبر موجود در غلات منجر به حرکات منظم روده می شود و از بروز مشکلات روده مانند یبوست و التهاب روده جلوگیری می نماید. غلات سبوسدار فواید زیادی برای بدن دارند و حاوی اسید لاکتیک نیز می باشند که موجب تقویت باکتری های مفید در روده می شوند. این باکتری ها باعث می شوند تا غذا راحت تر هضم شوند و جذب مواد مغذی بهتر انجام گیرد. همچنین به تقویت و بهبود سیستم ایمنی بدن نیز کمک می کنند.
کاهش کلسترول بد (LDL)
غلات از جذب کلسترول بد در بدن جلوگیری می نمایند و میزان تری گلیسیرید را نیز کاهش می دهند. این دو مورد از جمله دلایل اصلی بروز بیماری های قلبی می باشند و با گنجاندن غلات در رژیم غذایی خود تا حد زیادی می توانید احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهید. نتایج تحقیقات و آزمایشات انجام شده در این زمینه نیز حاکی از آن است که مصرف مداوم غلات و مخصوصا غلات سبوسدار برای تمامی افراد مفید می باشد و از بیماری های قلبی جلوگیری می نماید.
کنترل وزن با مصرف منظم غلات
همانطور که قبلا اشاره کردیم فیبر موجود در غلات موجب احساس سیری طولانی تری در افراد می شود و این مساله از پرخوری و دریافت کالری اضافی جلوگیری می کند. تحقیقات نشان داده افرادی که به صورت منظم در رژیم غذایی خود از غلات استفاده می کنند احتمال افزایش وزن و چاقی در آن ها کمتر از سایر افراد است.
تنظیم قند خون
از دیگر مزایای مصرف منظم غلات، تنظیم قند خون می باشد. مصرف غلات خطر بروز دیابت نوع دو را کاهش می دهد. طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه، افرادی که به صورت روزانه از غلات استفاده می نمایند به طور متوسط 30 درصد کمتر از سایرین در خطر ابتلا به دیابت هستند. متخصصان تغذیه با آگاهی از خواص ضد دیباتی غلات، به کسانی که در خطر ابتلا به دیابت هستند مصرف آن ها را توصیه می کنند.

منبع سرشار از ویتامین B
غلات و مخصوصا غلات سبوسدار سرشار از ویتامین B، نیاسین، تیامین و ریبوفلاوین هستندکه همگی نقش موثری در سوخت و ساز بدن دارند. دریافت ویتامین B کافی به سلامت پوست و مو نیز کمک می کند و باعث شفاف تر شدن پوست و تقویت موها می شود. مادران باردار به میزان قابل توجهی از ویتامین B نیاز دارند که با مصرف روزانه غلات سبوسدار می توانند این نیاز را تامین نمایند.
تامین مواد ضروری بدن
غلات علاوه بر ویتامین ها، سرشار از مواد معدنی نیز می باشند که در افزایش سطح سلامت بدن تاثیرات مثبتی دارند. از جمله مواد معدنی موجود در غلات می توان به منیزیم (کمک به استخوان سازی)، آهن (پیشگیری از کم خونی)، سلنیوم و زینک اشاره کرد که همگی برای سلامت بدن لازم و ضروری می باشند.
کاهش خطر ابتلا به سرطان
طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه مصرف منظم غلات از بروز برخی سرطان ها مانند سرطان لوزالمعده، پستان و روده بزرگ را کاهش می دهد. البته برای کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان تنها خوردن غلات کافی نیست و در کنار آن باید مصرف میوه، سبزیجات و سایر مواد غذایی را نیز از یاد نبرید.